ELEKTRONİK YAYINCILIĞA DAİR
Elektronik yayıncılığın temelinde, yayın ve yayıncılık vardır. Yayıncılık, bir yayının oluşturulması ve hedef kitleye ulaştırılması süreçlerini ifade eder. Bir kitap bir yayın örneği olarak ele alınacak olursa, kitabın yazılması, metnin gözden geçirilmesi, dizgisinin yapılması, basıma hazırlanması, basılması, dağıtımının yapılması, en nihayetinde bir kitap mağazasının rafındaki yerini alması ve buna benzer süreçlerin tamamı yayıncılık olarak ifade edilebilir. Elektronik yayıncılık ise bahsedilen bu süreçlerin elektronik ortamda, bilgisayar teknolojilerinin sağladığı avantajlarla birlikte gerçekleşmesidir.
Elektornik yayıncılık, yayıncılığın daha kolay olması ve daha fazla kişi tarafından yapılabilir hale gelmesini sağlamaktadır. Nitelikli içerik oluşturan herkes basit araçlar aracılığıyla bu içeriği yayına dönüştürebilir ve diğer insanlarla paylaşabilir. Örneğin şu an bu içeriği bi blog üzerinden okuyorsunuz ve bu yayın internet bağlantısı olan herkes tarafndan ulaşılabilir. İhtiyaç doğrultusunda bu içeriğe ait bir video oluşturulabilir ya da bu içeriğin sunumu pdf formatında herhangi bir web ortamında paylaşılabilir. Bu blogtaki yazıların tamamı basit bir şekilde e-kitap formatına dönüştürülebilir, isteniyorsa Google Play Store ya da Apple Store ortamlarında satışa sunulabilir. Yayın sürecinin bu kadar basitleşmiş olması içeriğin niteliğini daha önemli hale getirmektedir.
Elektronik yayıncılığın sağladığı yararları ve yayıncılıkla ilgili oluşturduğu etkileri şu şekilde sıralayabiliriz;
Yayınlara erişimin kolaylaşması: Elektronik yayınların çoğuna erişim için internet bağlantısı olan herhangi bir araç yeterlidir.
Yayınlara erişimin çeşitliliği: Cepten, netten, tabletten
Yayınların çeşitliliğinin artması: Geleneksel yayın türlerine ek olarak blog, sosyal paylaşım ortamları ve benzerleri
Yayınların zenginleşmesi: Metin görsel ve videoların bir arada kullanılması, yayınlara kullanıcı etkileşimlerinin de dahil edilebilmesi
Yayın oluşturma sürecinin kolaylaşması: Basit araçlarla yayın oluşturup paylaşılabilir
Yayın üreten kişilerin çoğalması: Herkes bu basit araçları kullanarak yayın üretebilir.
Yayıncılığın, yayıncıların tekelinden çıkması: İçerik üretme kapasitesine sahip herkes yayıncı olabilir.
Yayıncılıkla ilgili yaşanan ucuzlama: Yayıncılık maliyetleri ve dolayısıyla yayınların fiyatları ciddi anlamda düşmektedir.
Ne Sağlar Bize Elektronik Yayıncılık ?
Bu etkiler göz önünde bulundurarak şunları söylemek mümkündür;
Kaçınılmazdır: Yayın yapan kişi ve kurumların elektronik yayıncılığa ilgi göstermesi kaçınılmazdır, çünkü daha kolay ve daha ucuzdur hem de daha hızlı bir şekilde daha geniş kitlelere erişebilmek mümkündür.
Rekabet Avantajı Sağlar: Elektronik yayıncılığa ilgi gösterilmesi birçok açıdan rekabet avantajı sağlayacaktır. Yayıncı kurum ve kuruluşlar arasındaki rekabetin ötesinde herhangi iki organizasyonun arasında yaşanacak rekabet için de elektronik yayıncılığın avantaj sağlaması söz konusur. Elektronik yayıncılık daha çok bilgi üretilmesini sağlayacak, daha çok bilgi üreten ve daha çok kişiyle paylaşan kurum ve kuruluşlar kendileri lehine rekabet avantajı yaratacaktır.
Niceliği Artan/Niteliği Düşen Bilgi: Elektronik yayıncılık üretilen ve paylaşılan içeriğin artmasını sağlamaktadır çünkü isteyen herkes basit araçlarla kolay bir şekilde yayın oluşturabilmekte ve kitlelerin ilgisine sunabilmektedir. Bu durum bilginin niceliğini yani miktarını artırırken bir taraftan da niteliğiyle yani kalitesiyle ilgili endişeler gündeme gelmektedir. Ancak bu endişeler içeriğe ulaşan kişilerin seçiciliği, titizliği ve nitelik kaygısıyla birlikte önemsiz hale gelecektir.
Ey Özgürlük: Elektronik yayıncılığın bilginin özgürce üretimine ve özgürce dolaşımına katkı sağlayacağına inanılmaktadır. Teorik olarak kabul gören bu katkının uygulama anlamında karşılık bulabilmesi araçlara değil bireylere bağlıdır.
Linden Digital Publishing
tarafından, Prof. Dr. Kürşat Çağıltay ile Dijital Yayıncılık Hakkında Söyleşi